Cursus les 3

 

“Wat maakt een foto goed?”, stilleven

Vraag: wat maakt een foto goed? Hierop is geen éénduidig antwoord op te geven. Tijdens de les zijn de volgende items besproken:

  • Kijk zelf naar de foto en probeer aan te geven waarom deze na een week, maand of jaar nog steeds mooi is.
  • Kan de foto worden bijgeknipt, d.w.z. staat er te veel op of is deze precies goed?
  • Probeer open te staan voor foto’s. Probeer van meerdere standpunten uit een foto te maken.
  • Een handig hulpmiddel is om het onderwerp eerst door een (zwart) diaraam te bekijken.

Belangrijk voor een fotograaf is het vermogen om door een ‘kader’ te kijken.

Voor de compositie van een foto zijn er geen regels (meer). Er is sprake geweest van een ‘gulden snede’ (rij van Fibonacci) en een ‘regel van derden’. Het beeld is dan interessanter. Een mooi beeld van de gulden snede is te zien in het volgende filmpje ‘Nature by Numbers‘ van Cristobál Vila.

Tja, wat is een goede foto? Deze is goed als je niets meer weg kunt laten, als je ‘buik’-gevoel goed is.

Tip:

  • Wil je een fietser scherp fotograferen met een wazige achtergrond, zet de sluitertijd op 1/30[sec] en draai langzaam met de beweging van de fietser mee.

De opdracht in deze les was om een stilleven te maken met een fles rode wijn (dus groene kleur), waarvan het etiket is verwijdert. Probleem met deze opdracht was om op de fles scherp te stellen. Dit is toch mogelijk door op een ander in de buurt staand object scherp te stellen. Foto’s:


BtHip Prev

BtHip Next