Weetjes

  

Fotografie weetjes

Het is niet de bedoeling om pagina’s vol te typen met allerlei wetenswaardigheden met bijbehorende foto’s, maar onderstaande is toch handig om te weten.

〉 “Een goede camera maakt alleen maar mooie foto’s“. De camera doet uit zichzelf niets! De fotograaf kan mooie foto’s maken met de camera.

〉 “Waarom Canon en geen ander merk?“. De huidige camera’s hebben een eigen fitting; indien je meerdere objectieven (lenzen) hebt zullen deze niet direct op een ander merk passen. Canon is mijn eerste merk camera geworden en er is nooit behoefte geweest om een ander merk te proberen of te kopen. Daarnaast heeft Canon (en Nikon) een uitgebreide keuze in objectieven.

〉 “Deze camera heeft een heleboel pixels“. Meer pixels houdt in dat de foto ‘scherper’ wordt. De kwaliteit echter van de foto is (o.a.) afhankelijk van de grootte van de sensor in de camera; hoe groter des te beter de kwaliteit en ook duurder de sensor is… Vergelijk de sensor van een spiegelreflex camera in dat opzicht met die van een smartphone.

〉 “JPeg foto’s zijn goed, waarom dan Raw“. Hier ben ik zelf nog niet uit. Nabewerking kost veel tijd, maar als dit je beroep is of als dit voor de betreffende situatie niet uitmaakt kies dan voor Raw. Bij sommige camera’s kun je ook beide selecteren. Wel geldt: hoe minder goed de foto is, hoe meer tijd je kwijt bent om e.e.a. aan te passen.

〉 “Wanneer is een foto minder goed?“. Hiermee bedoel ik dat de foto bijvoorbeeld onscherp is of te licht of donker. Dit kan echter de bedoeling zijn om het plaatje mooi uit te laten komen. Daarnaast speelt ook de smaak van het publiek voor de betreffende foto een rol.

〉 “Welk scherm kun je het beste kopen om de foto’s zo goed mogelijk uit te laten komen?“. Ieder scherm geeft de foto weer zoals het betreffende scherm staat ingesteld. Indien je je scherm eerst kalibreert heb je een grotere kans dat de foto er uit gaat zien zoals op je scherm.

〉 “Foto’s kun je zo downloaden“. Helaas wordt dit nogal eens uitgevoerd, overigens net zoals muziek en video’s. Alleen daarom al worden foto’s op internet pagina’s vooraf aangepast en eventueel voorzien van een watermerk. Fotografen die er hun brood mee verdienen mogen best geld ontvangen voor hun werk. Net zoals pop-artiesten, acteurs, mensen achter de knoppen etc.

Zie verder ook gevolgde cursus vanaf hier.